CSAPATTAGOK

Baráth Levente

Vidéki gyerek lévén nekem a természet és a kalandok mindig ott voltak a kerítés túloldalán, össze is fonódtunk, részemmé vált, hogy menjek, nézzek, tapasztaljak. Ehhez társult később a sport szeretete, 21 éves koromig versenyszerűen rúgtam a labdát. Már akkor sem ragadtam le egyetlen dolog mellett, a focin kívül számos sportot kipróbáltam, strandröplabdáztam, kosaraztam, pingpong-oztam, lovagoltam, és squash-oltam. A versenyszerű sporttal való felhagyásom nagyban összefüggött azzal, hogy a fővárosba költöztem, ahol a kerítés túloldala kicsit másképp nézett ki. Ekkoriban alig sportoltam, és jó pár évig beértem azzal, hogy néhány hetente elmentünk focizni, valamint tavasztól őszig bringával közlekedtem. A sport hiányát viszont fotózással kompenzáltam, gyerekkorom óta vágytam egy fényképezőre, és immáron saját fizetésből vehettem is magamnak. Az évek alatt azonban hagytam, hogy bedaráljon a mókuskerék, ezzel párhuzamosan pedig elkopjon a fotózás. Aztán egy, az életemben bekövetkezett nagy fordulat, valamint egy jól időzített nyaralásnak köszönhetően újra felfedeztem magamban az éhséget, hogy minél több kalandban vegyek részt, és ezt másoknak is megmutassam, így jött az elhatározás, hogy a kor igényeihez alkalmazkodva a fotózást videózásra cserélve visszatérjek a terepre, 2013 ősze óta már az Outdoor Inhales csapatának kötelékében. Bár focizni még most is járok, mellette most már inkább raftingolok, sikló- és ejtőernyőzöm, túrázni járok, highline-ozom meg ezekről kisfilmeket csinálok. Na jó, utóbbi kettővel inkább csak próbálkozom.

Bóta Dániel

Mindig is szerettem mozogni és sok különféle sportot  kipróbáltam földön, víz(b)en és a levegőben (karate, biciklizés minden terepviszonyon, siklóernyő), de mindig visszatérek a túrázáshoz az egyszerűsége és szépsége miatt. Ha külföldön járok, szeretek és igyekszem beleolvadni az ottani emberek világába. Mégis, kedvenc helyeim a Balaton-felvidék és a Bükk. A slackline a másik nagy szerelmem: mindig segít kikapcsolni és koncentrálni, és nem utolsó sorban ennek köszönhetem, hogy 2013-ban megismerkedtem az Outdoor Inhales csapatával.

Kerekes Bence

Gyermekkorom óta közel érzem magamhoz a hegyeket. Havonta egyszer szüleimmel elmentünk túrázni, sokszor sátraztunk, kerékpároztunk a természetben. Ahogy felcseperedtem több sporttal is megismerkedtem: síeléssel, snowboardozással, tájfutással, triatlonnal, belekóstoltam a búvárkodás és a barlangászkodás rejtelmeibe is. A természet-közeliség is szerepet játszott abban, hogy egyetemi tanulmányaimat tájépítész szakon végezzem. Ebben az időszakban kezdtem el rendszeresen mászni, először termekben, majd sziklákon is. A magasság és a kitettség új élményeket és eddig ismeretlen félelmek legyőzését tette lehetővé, amit a via ferrata túrák tovább fokoztak. Ezután kezdtem el siklóernyőzni. Ádám hatására álltam először slackilne-on (együtt jártunk az egyetemre). Rögtön megtetszett az egyensúlyozás művészete, és láttam benne a fejlődési lehetőséget. Amikor ráléptem, megdöbbentő volt az a koncentráció, ami szükséges ahhoz, hogy megtaláld az egyensúlyod egy pár centi széles hevederen. Az élet több területén is segítséget találtam abban, hogy az ember bármilyen célt el tud érni, ha kitartóan dolgozik érte.

Mohai Balázs

Amikor elmegyünk csapatilag highline-ozni, sokkal többet jelent, mintha mondjuk elmenne az ember nyaralni. Én nagyjából egész életemben tériszonyos voltam, gyerekkorom óta. A munkám során egyre jobban kezdett zavarni, nagy nehézséget jelentett például felmenni egy tetőre és onnan lefényképezni. Ez korlátolt sok mindenben. Kitaláltam, hogy ezt le fogom küzdeni valahogy. Ekkor lépett be az életembe a slackline. Amikor először álltam highline-on a Rám-szakadékban, fél óra gondolkodás és izzadás után tudtam csak elindulni. Pár lépés után beleestem. Nagyon rossz élmény volt, üvöltöttem, féltem mindentől. Viszont egy olyan adrenalin-löketet kaptam, akkora élményt jelentett, hogy hetekig csak erről tudtam beszélni.

Nagy Orsolya

Sziasztok! Egészen kis korom óta számomra a sportoláshoz szorosan kapcsolódik a természet közelsége, minél érintetlenebb, annál jobb. 4 évesen álltam először sílécen, 12 évesen vitorlázni kezdtem, mindeközben rendszeresen vettem részt szüleimmel tájfutó versenyeken. Némi középiskolai lazulás után 2008-ban a Műegyetemen kezdtem el siklóernyőzést tanulni, majd oktatni is. A repülés megmaradt örök szerelemnek, de azokon a napokon, amikor az időjárás nem kedvez ennek a sportnak, szintén kell valami outdoor tevékenység. 2011 egyik hosszú téli estéjén találkoztam először a slackline-nal egy interneten keringő videóban. Decemberében már próbálgattam is az első lépéseket a hevederen. Gyakorlás közben rájöttem, hogy ez a sport remek kiegészítése a sziklamászásnak, így ezt sem hagyhattam ki a sorból. 2012 őszén alapfokú sziklamászó vizsgát tettem. A sok sportág egyenesen vezetett az Outdoor Inhales csapathoz, amelynek már a kezdetektől tagja lehetek. Ha bírom még adrenalinnal és energiával, talán a barlangászat lesz a következő.

Orosz Ádám

A slacline-ról 2011 tavaszán hallottam először. Extrémsport videók közt kutakodva akadtam rá több highline-os videóra, mely nagy hatással volt rám. Technikai érdeklődésem jó témát lelt. A feszítési módok egyszerűsége, praktikussága, és a benne rejlő erők lenyűgöztek. Az első slackline szett megépítését már hosszas kutatómunka előzte meg, de még az év Karácsonyára összeállt az első. Ahogy igény jelentkezett hosszabb hevederek megfeszítésére, csigarendszerek és egyéb hardware-ek tervezésében mélyültem el. Az első komoly szett 2012 nyarára állt össze, 60 méter hosszú heveder megfeszítésére volt alkalmas. 2013 februárjában pedig az első highline-nál is jól szerepelt, ettől kezdve teljesen meg tudtam bízni a rendszerben. A csapattól érkező pozitív visszajelzések nagy lendületet adtak. Elmerülve az optimalizálás szépségeiben ettől az évtől kezdve úgynevezett mini rendszereket tervezek, törekedve a súlycsökkentésre a lehető legnagyobb teherbírás mellett. Fontos szabály nálam, hogy mindent acélból tervezek, és hát a fejlesztés sosem áll meg. Hazai gyártókkal és partnerekkel együttműködve hoztuk létre a ZERGE outdoor márkát.

Terék Nándor

Budapesten születtem 1984-ben. Hatéves koromtól iskola után heti rendszerességgel Kyokushinkai karatéztam, fociztam és úsztam. A versenysportot és a csapatélményt 13 éves koromban tapasztaltam meg, amikor igazolt kosárlabda játékos lettem a budaepesti MAFC KS utánpótlás csapatában. Több budapesti és országos bajnokságban értünk el dobogós helyezést valamint az ifjúsági válogatott kezdő ötösébe is bekerültem. 19 éves koromban, a kosárlabda abbahagyásával bizonytalan útkeresésbe kezdtem, ami tanulmányok és munka mellett csak 25 éves koromban kapott új irányt és célt. Végső menedékemül, ‘alaptáboromul’ és egyben kiindulópontként erdő széli, Balaton-felvidéki telkünk szolgált, egy kis faházzal. Ez volt az outdoor lét felfedezése, a természetbe vágyás és a mozgás a  természetben. Kezdetben erdőkön át túráztam, ezt követte a terepfutás és a mászás. A hegymászó tanfolyamokat a slackline egészítette ki. Utóbbival azt éreztem mintha ‘hazaérkeztem’ volna: a tökéletes mozgásélmény. A slackline új barátokkal is gazdagított, ebből nőt ki az Outdoor Inhales, aminek egyik alapítója vagyok. Hegymászásban szeretnék majd minél magasabb csúcsokat elérni. Vonz az a fajta tudatállapot, ahol az ember hónapokig tartó felkészülés után minden erejét beleadva és beosztva, végeláthatatlan menetelést követően feljut, pár percre bebocsátást nyer egy élettelen térbe, ahol olyan messzire lát, mint sehol máshol. És az út a lényeg, nem a csúcs. A longline és a highline – a természet és a mozgás élménye mellett – olyan pszichés kihívást jelent számomra, amely jótékonyan addiktív és önfejlesztően küzdelmes.

– – –

És nem utolsó sorban, akiknek köszönjük, hogy segítettek az Outdoor Inhales létrehozásában illetve azóta is a segítségünkre vannak:

Béresi Csaba

Danyi Balázs

Dormán Bertalan

Gál Richárd

Karády Borbála

Kordics Edit

Polgár Ádám

Sárközy Mihály

Szöllősi Mátyás

Szűcs László Péter

Terékné Dorka

Tóth Gábor

Zih József

 

További köszönet a Gondozó Kertnek és a Szimpla Kertnek